maanantai 14. lokakuuta 2013

Gastronomiaa Piemonten tapaan

Vietimme pitkän viikonlopun Piemonten maakunnassa, Cuneon viininviljelysseudulla. Kyseessä oli meidän eka visiitti näillä main, ja taas saatiin haukkoa henkeä komeiden maisemien edessä.

Kovin on vehreää seutua

Taas yksi viinitarha

Luulin, että täkäläinen Chianti olisi jotenkin viinialueiden viinialue, mutta vielä mitä. Viinitarhoja oli Piemontessa tolkuttomasti, joka puolella. Toscanassa tarhojen seassa on myös esimerkiksi oliivipuita, auringonkukka- ja maissipeltoja, joten viiniköynnökset eivät pomppaa samalla tavalla silmille. Tällä kertaa reissattiin pääosin Barolon tuotantoalueella, jossa sadonkorjuu oli kuumimmillaan. Nähtiin kymmeniä traktoreita peräkärryt täynnä rypäleitä ja maajusseja pitkää päivää tekemässä.

Käytännössä viinimarjat poimitaan muutaman päivän aikana, mieluiten poutaisen ja tuulettoman sään aikana. Ne pensaat, joista marjat on jo poimittu, on helppo tunnistaa, sillä lehdet alkavat välittömästi kellastua poimimisen jälkeen. Näin valistivat meitä Jyrki ja Riikka Sukula viinitilallaan, jonne pääsimme privaattivierailulle lauantaina. Vastaanotto oli lämmin eivätkä mukaan tarttuneet vuoden 2009 Barolotkaan yhtään hullumpia.

Viikonlopun teemat yhdessä kuvassa. Kuva: S. Suokas

Makuhermoja tämä reissu hiveli muutenkin. Perjantaina nautittiin pitkä lounas erinomaiseksi rankatussa ja täyteen ahdetussa, silti loistavassa L'Osteria del Vignaiolossa, lauantaina vierailtiin Alban tryffelimessuilla ja visiittien välillä masterchef Samuli taikoi meille Doglianin-huvilalla mitä herkullisempia italialaisnautintoja, joista kielen veivät etenkin inkivääripasta, viipaloitu naudan sisäfilee ja tryffelirisotto. Maistuis varmaan sullekin. Omnom!

Antipasto nro 1 Cappesante spadellate con carciofo stufato

Ja niin, tulihan niitä viinejäkin maisteltua. Aika erikoisessa, lapsia suuresti viehättäneessä Barolon viinimuseossa kierros päättyi enotecaan, jossa yritettiin hahmottaa kolmen erilaisen viinin vivahde-eroja. Myös tryffelimessuilla kuljettiin viinilasin kanssa paikallisten tuottajien viineihin tutustuen. Ja suklaisiin. Ja pastoihin. Ja muihin gastronomisiin herkkuihin. Mamma mia, mitä ihanuuksia!

Baroloja eri vuosilta

Hyvä seura kruunasi onnistuneen matkan. Jaettiin tilava, tyylikäs, taiteenharrastajan jännästi sisustama talo Sveitsistä paikalle hurauttaneiden ystäviemme kanssa.

Ihan kiva kesä"mökki"...

... jonka aidatulla pihalla oli koirillakin tilaa temmeltää

Seuraa oli taas niin aikuisille, lapsille kuin koirillekin. Kyllä oli mukavaa, kerta kaikkiaan! Ja lapsetkin hienosti mukana menossa - vähiin jäi valitukset "vanhoista ränsistyneistä taloista" tällä kertaa. Kun vielä aurinko helli meitä koko viikonlopun, ei asiat paljon paremmin olisi voineet olla.

Nuoriso tryffelimessuilla prociutto crudoja tutkailemassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti